11 Tips om beter te presenteren
Voor de meeste banen is het belangrijk dat je een presentatie kunt houden voor een grote groep mensen, en dat geldt zeker wanneer je een eigen bedrijf hebt. Of het nu gaat om een pitch, een conferentie of zelfs een interne vergadering, het is van groot belang dat je op een heldere en betrokken manier kunt communiceren.
Terwijl sommige mensen graag hun eigen bedrijf promoten en hun ideeën met iedereen delen, is voor anderen alleen al de gedachte aan presenteren net zo aantrekkelijk als een voedselvergiftiging!
Het is van groot belang dat je je tijdens een presentatie voor een grotere groep op je gemak voelt, dus hebben wij hier een aantal tips samengesteld, gebaseerd op onze eigen ervaring, die jou helpen professioneel te presenteren!
1. Zelfvertrouwen
Wanneer je gevraagd wordt om een presentatie te geven over een bepaald onderwerp ben je waarschijnlijk een expert op dat gebied, dus kun je erop vertrouwen dat mensen willen luisteren naar wat je te zeggen hebt. Het helpt natuurlijk ook wanneer je er zelf enthousiast over bent.
2. Ken je onderwerp
De beste manier om je zenuwen de baas te worden? Ken je onderwerp van binnen en van buiten. Het klinkt eenvoudig maar wanneer je bang bent om overrompeld te worden door vragen uit het publiek, moet je meer tijd besteden aan het bestuderen van je onderwerp. Wanneer je weet waar je het over hebt, is dat zichtbaar en zullen mensen zullen jou en jouw bedrijf eerder vertrouwen.
3. Gebruik geen aantekeningen
Mensen kijken vaak naar hun aantekeningen wanneer ze zenuwachtig zijn. Maar dit leidt over het algemeen alleen maar af. Wanneer je notities nodig hebt, beperk deze dan tot feiten en cijfers. Je kunt geen lange zinnen oplezen wanneer je op het podium staat voor een publiek!
4. Vergeet niet dat het jouw presentatie is
Je bent zelf de enige die weet hoe jouw speech moet lopen. Wanneer je een foutje maakt of iets weglaat, zal het publiek dit niet merken — dus hoef je je geen zorgen te maken wanneer je iets hebt overgeslagen.
5. Houd het kort
Mensen gaan wauwelen wanneer ze zenuwachtig zijn en daardoor verslapt de aandacht van het publiek. De gemiddelde persoon kan zich niet langer dan 20 minuten aan een stuk concentreren, dus houd dat indien mogelijk aan als tijdslimiet. Anders is het verstandig om een rustmoment in te bouwen na 20 minuten — zoals een enquête — of je kunt op een heldere manier het onderwerp wijzigen.
6. Concentreer je op je boodschap
Haal het beste uit je presentatie naar voren. Mensen hoeven niet alle details van je levensverhaal te kennen — focus op de belangrijkste punten waar je publiek iets van kan leren.
7. Maak gebruik van afbeeldingen
Geen slides met honderden woorden. Gebruik woorden spaarzaam, zodat ze niet afleiden van wat je zegt. Anders gaat je publiek de slide lezen in plaats van naar jou te luisteren: slides dienen ervoor om je woorden aan te vullen, niet om ze te overschaduwen.
8. Maak grappen
Een beetje humor doet wonderen wanneer je er tegenop ziet voor een publiek te spreken. Vertel een grapje over het onderwerp aan het begin van je presentatie om de sfeer wat losser te maken. Zelfs gegiechel uit de zaal kan enorm motiveren, vooral wanneer je de groep niet kent. Je hoeft geen cabaretier te zijn om dit te proberen, dus aarzel niet.
9. Oefening baart kunst
Probeer voor een spiegel te spreken, je presentatie op te nemen, of een vriend te vragen wat hij van je presentatiestijl vindt. Je zult versteld staan tot hoeveel verbetering dit kan leiden. Wanneer je je ervan bewust bent dat je aan het friemelen bent of te vaak ‘euh’ zegt, kun je je techniek verbeteren wanneer het erop aankomt. Glimlachen is een uitstekende manier om ontspannen over te komen en het verbetert ook de kwaliteit van je stem (echt waar!)
10. Kijk je publiek aan
Het is zinloos om tegen de muur te praten waar je presentatie op wordt geprojecteerd! Je moet ook proberen om tijdens je praatje kort oogcontact te maken met mensen in je publiek zodat mensen het gevoel krijgen dat je direct met hen communiceert.
11. Let op de opmaak
Niets leidt meer af dan een slordige opmaak! Wees consistent met lettergrootte/stijl/kleur en uitlijning, anders ziet het eruit alsof je er met de pet naar gooit en dat schaadt de geloofwaardigheid van je boodschap. Dit geldt natuurlijk ook voor spelfouten; wanneer dat niet je sterkste punt is vraag je iemand anders om het even na te kijken.
Tip: Met Prezi zet je in een handomdraai een nette presentatie in elkaar.
Bedenk vooral dat je niet alle antwoorden hoeft te hebben — wanneer je het antwoord op een vraag niet weet zeg je gewoon dat je er later op terugkomt.
Dit kan een geweldige manier zijn om een gesprek over je bedrijf te beginnen met een potentiële klant omdat het laat zien dat je doortastend bent en efficiënt reageert — en dat zijn precies die eigenschappen die we allemaal waarderen bij het zakendoen.